Provedba projekta ZAŽELI – Za zajednicu II

Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof temeljem potpisanog ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike provodi projekt „ZAŽELI – Za zajednicu II“ s ciljem zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške starijim i/ili nemoćnim osobama.

Projekt se provodi na području gradova Novi Marof i Varaždinske Toplice te općina Ljubešćica i Breznica, koji su uz Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Varaždin i Centar za socijalnu skrb Novi Marof partneri u projektu. Projekt se provodi u trajanju od 8 mjeseci, od čega je 6 mjeseci predviđeno za provedbu aktivnosti na terenu. Stoga se od samog početka provedbe krenulo s projektnim aktivnostima:

  • putem javnog natječaja izvršen je izbor i zapošljavanje 10 žena, radnica za potporu i podršku starijim i/ili nemoćnim osobama s kojima su potpisani ugovori o radu na određeno u trajanju od 6 mjeseci;
  • izvršena je identifikacija i odabir 60 krajnjih korisnika projekta, iako je to element projekta najviše podložan promjenama (bolničko liječenje, smrt);
  • izvršena je i ugovorena nabava mjesečnih paketa kućanskih i higijenskih potrepština;
  • već se 01. veljače 2023. započelo se s pružanjem pomoći i podrške krajnjim korisnicima projekta te je zaključno do 30. svibnja 2023. pruženo 3522 usluga.

Radnice/gerontodomaćice svoje korisnike obilaze pješice ili vozilom u slučaju većih udaljenosti i raspoloživosti privatnog vozila, a pružene usluge obuhvaćaju sljedeće aktivnosti: posjet, razgovor, druženje (26%); šetnja ili pratnja korisnika (4%); nabava namirnica, lijekova (16%); pomoć u održavanju higijene stambenog prostora ili osobne higijene (22%); donošenje drva za ogrjev (13%); pripremu obroka (5%); pomoć u održavanju okućnice ( 3%); plaćanje računa (3%); pomoć u ostvarivanju prava (1%) i isporuku mjesečnih paketa kućanskih i higijenskih potrepština (240 paketa).

Dva nas mjeseca dijeli od završetka projekta te svi uključeni, a posebno krajnji korisnici projekta i njihove gerontodomaćice, s nestrpljenjem očekuju raspisivanje novog javnog poziva za nastavak ovog hvalevrijednog projekta. Potrebe na terenu su velike, krajnjih korisnika kojima je pomoć potrebna je znatno više od trenutnih kapaciteta projekta, mnoga naselja (posebno ruralni dijelovi područja provedbe projekta) ostali su nepokriveni uslugom, a razlozi za to su nedovoljan broj žena pripadnica ciljne skupine za rad na projektnim poslovima, ograničeno trajanje projekta s dužim prekidima (godina dana) između završetka jedne i početka druge faze projekta te nedostatni izvori financiranja na lokalnoj razini kojima bi se osigurala održivost projekta u smislu kontinuiteta provedbe.

Više informacija o projektu pronađite na www.gdck-novi-marof.hr ili se obratite GDCK Novi Marof na e-mail: crveni.kriz-novi.marof@vz.t-com.hr, telefonu broj 042 611 401 ili u uredu na adresi Kralja Tomislava 16 u Novom Marofu.