Projekt razvoja širokopojasne infrastrukture

Gradovi Novi Marof i Varaždinske Toplice te općine Breznica, Breznički Hum, Ljubešćica i Visoko dobiti će vrhunsku infrastrukturu širokopojasnog pristupa zahvaljujući ulaganju tvrtke OPTIX infrastructure d.o.o. i sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

OPTIX je 14.4.2024. godine potpisao ugovore o sufinanciranju 17 projekata po provedenom natječaju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu bespovratnih sredstava iz NPOO-a za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na područjima gdje nema dovoljno komercijalnog interesa za ulaganja. Ukupna vrijednost projekata je veća od 200 milijuna eura.

Među spomenutim projektima je i projekta razvoja širokopojasne infrastrukture na projektnom području Novi Marof, koji obuhvaća 14.380 potencijalnih korisnika u „bijelim područjima“ u gradovima Novi Marof i Varaždinske Toplice te općinama Breznica, Breznički Hum, Ljubešćica i Visoko. Projekt će se sufinancirati sredstvima iz NPOO u iznosu od 6.419.853,44 EUR.

OPTIX infrastructure d.o.o. tvrtka je u vlasništvu Meridiam-a, francuskog investicijskog fonda s globalnom prisutnošću specijaliziranog za razvoj, financiranje i dugoročno upravljanje održivom javnom infrastrukturom. Jedno od glavnih područja interesa Meridiam-a su kritične javne usluge, uključujući i svjetlovodne mreže.

Riječ je o najvećem greenfield telekomunikacijskom projektu povezivanja ruralnih područja Republike Hrvatske infrastrukturom brzog širokopojasnog pristupa internetu. Do sredine 2026. OPTIX će infrastrukturom brzog širokopojasnog pristupa internetu povezati više od 200.000 kućanstava na područjima gdje nije bilo komercijalnog interesa za ulaganja postojećih telekom operatera. Kućanstva i drugi korisnici će po izgradnji infrastrukture moći samostalno odabrati usluge telekomunikacijskog operatera kojeg žele koristiti, a sam OPTIX neće nuditi usluge u maloprodaji.