Nastavak provedbe Programa “Podrška na kotačima”

Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljenog s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike započelo je 1. veljače 2021. godine s provedbom dvogodišnjeg programa „Podrška na kotačima“ kojim pruža uslugu besplatnog prijevoza i dostave za osobe starije od 65 godina.

Dana 31. prosinca 2021. uspješno je završena 1. godina provedbe programa te je s nadležnim Ministarstvom potpisan Ugovor o dodjeli financijskih sredstava za nastavak i provedbu 2. godine programa u iznosu od 119.000,00 kuna. Program se provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Novi Marof, a uslugu besplatnog prijevoza, pratnje i dostave mogu koristiti sve osobe starije od 65 godina s područja djelovanja GDCK Novi Marof koje obuhvaća gradove Novi Marof i Varaždinske Toplice te općine Ljubešćica, Breznički Hum, Breznica i Visoko. Tijekom 1. godine provedbe programa zaključno do 31. prosinca 2021. ostvareni su sljedeće rezultati:

  • implementirana je nova vrsta izvaninstitucionalne usluge u lokalnoj zajednici, dotad nedostupne
  • zaposlena je jedna osoba, vozača iz teže zapošljive skupine osoba u evidenciji HZZ-a
  • uspostavljen je kontakt centar za informiranje i dogovaranje usluge
    održano je 12 mjesečnih sastanaka programskog tima u svrhu evaluacije provedbe programa
  • pruženo je ukupno 331 usluga, 286 usluga prijevoza i 45 usluga dostave s prijeđenih 15 330 kilometara
  • registrirano je 115 korisnika, većinom žene (65%)
  • provedena je anketa o zadovoljstvu korisnika pruženom uslugom i njihovom potrebom za nastavkom programa

Rezultati ankete pokazali su zadovoljstvo korisnika programom koji direktno utječe na poboljšanje kvalitete njihova života, smanjuje socijalnu isključenost i omogućuje im samostalnost i neovisnost u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba. Većina korisnika se izjasnila za uslugu prijevoza, na tjednoj bazi, tijekom cijele godine i bez prekida, odnosno 100% ih se izjasnilo za nastavak programa. Najčešći razlog korištenja usluge je:

  • odlazak liječniku na kontrolni pregled, dijagnostiku i terapiju u lokalni Dom zdravlja, Bolnicu Novi Marof, Varaždinske Toplice i najčešće u OB Varaždin
  • odlazak u trgovinu, ljekarnu, banku, poštu, tržnicu, frizeru
  • odlazak na CZSS Novi Marof, HZZO, HZMO i sl.
  • odlazak na groblje, misu

GDCK Novi Marof poziva sve zainteresirane koji imaju potrebu da svoju uslugu dogovore pozivom na broj telefona 042 611 401 radnim danom od 8 do 15 sati. Više informacija o programu „Podrška na kotačima“ možete naći na stranici www.gdck-novi-marof.hr