Studijsko putovanje LAG-a Prizag u Italiju

Članovi Lokalne akcijske grupe Prigorje – Zagorje (LAG Prizag) proteklih su dana boravili u središnjoj Italiji u pokrajini Abruzzo, koja se sastoji od 300-tinjak većih i manjih općina, a nalazi se između Rima na zapadnoj i Pescare na istočnoj obali talijanske čizme. Grad L’Aquila sa 70 tisuća stanovnika, koji je pred 5 godina pogođen snažnim potresom u kojem je smrtno stradalo 300-tinjak ljudi, sjedište je talijanskog LAG-a Grand Sasso koji je proteklog vikenda ugostio članove hrvatskog LAG-a Prizag. Talijanski LAG okuplja 30-tak manjih ili većih općina dok hrvatski LAG čini njih 11. Cilj je njihova posjeta bio upoznavanje i razmjena iskustava i primjera dobre prakse ruralnoga razvoja i turizma na talijanskom području, uz financiranje iz sredstava Europske Unije koja LAG može povući i iskoristiti u te svrhe.

Konkretno su hrvatski sudionici ovoga projekta vidjeli koje su slabosti talijanski partneri iskoristili na način da ih pretvore u svoje prednosti. S obzirom da je riječ o visinskom području u planinama središnje Italije gdje poljoprivreda ne daje rezultate kao u nizinskim područjima, talijani su svoje autohtone sorte pšenice uspjeli brendirati te ih na taj način servirati na stolove svojih restorana. Time su učinili pomak u razvoju poljoprivrede i gospodarstva te potaknuli razvitak turizma, kako stanovnici ne bi odselili u veće centre već ostali u svojim domovima baveći se poljoprivredom, turizmom ili drugim djelatnostima. Baš kao i nas u Hrvatskoj jednako ih muči problem zadržavanja ljudi u ruralnim područjima. Osnovni cilj LAG-a Grand Sasso je stvaranje jakih mreža među poljoprivrednicima, farmerima, restoranima, turističkim i sportskim agencijama kroz koje će plasirati svoje autohtone proizvode te zaposliti i zadržati ljude na tom području.

Hrvatski su predstavnici LAG-a Prigorje – Zagorje, koji su u Italiji predstavljali načelnici Brezničkog Huma, Breznice, Budinšćine, Konjščine i Hrašćine te zamjenik načelnika Općine Sveti Petar Orehovec, za trodnevnoga posjeta središnjoj Italiji upoznali talijanske kolege načelnike nekih značajnijih općina ove središnje talijanske pokrajine, a iskustva i saznanja stečena ovim euro-projektom nastojat će iskoristiti na način da za svoje općine ubuduće preko Interreg i drugih programa pridobiju nova financijska sredstva iz Europske Unije. Studijsko putovanje LAG-a Prizag talijanskom LAG-u Grand Sasso sufinancirano je sredstvima Mreže za ruralni razvoj u iznosu od 50 tisuća kuna.