Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Diljem svijeta 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u znak počasti osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Henry Dunantu, koji je rođen 08. svibnja 1828. godine u Ženevi, a ujedno počinje i Tjedan Crvenog križa koji traje od 8. – 15. svibnja.

Tjedan Crvenog križa prilika je da se skrene pozornost javnosti na humane vrednote, potrebu za pružanjem pomoći onima kojima je potrebna, a pomoći može svatko bilo da donirate hranu, higijenske potrepštine, novac ili jedan dio svog slobodnog vremena kao volonter Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ i društva Crvenog križa već 141 godinu sa svojim djelatnicima i volonterima brinu za ljude u potrebi, promiču ideje Pokreta Crvenog križa, najveće i najstarije humanitarne organizacije u svijetu, djelujući u skladu s temeljnim načelima humanosti, nepristranosti, neovisnosti, neutralnosti, dobrovoljnosti, jedinstva i univerzalnosti. Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof u Tjednu Crvenog križa provodit će sljedeće aktivnosti:

  • edukativnu radionicu „Upoznaj Crveni križ“ namijenjenu najmlađima, djeci u dobi do 6 godina, polaznicima dječjih vrtića i igraonica na području našeg djelovanja
  • akciju dobrovoljnog davanja krvi u Varaždinskim Toplicama u utorak 14. svibnja 2019.
  • prikupljanje hrane i higijenskih potrepština koje građani mogu ostaviti u skladištu GDCK Novi Marof na adresi Kralja Tomislava 16 u Novom Marofu radnim danom od 8.00 do 14.00 sati

U Tjednu Crvenog križa od 8. – 15. svibnja 2019. Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof prikuplja prehrambene artikle za potrebite, korisnike programa humanitarne pomoći GDCK Novi Marof. Prikupljaju se osnovne živežne namirnice: brašno, ulje, sol, šećer, riža, tjestenina, mesne i riblje konzerve, juha u vrećici, marmelada. Donirati možete u košaru Crvenog križa postavljenu u prodavaonici Konzuma u Novom Marofu ili u skladištu GDCK Novi Marof.

Svim volonterima, darivateljima krvi, članovima, donatorima i svim ljudima koji na bilo koji način pružaju podršku humanitarnom djelovanju, Hrvatski Crveni križ čestita Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca.