Projekt biciklističke infrastrukture

Načelnik Općine Breznica Stjepan Krobot prošli je tjedan potpisao Ugovor o dodijelili bespovratnih sredstava s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova namijenjen projektiranju biciklističke infrastrukture. Riječ je o ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt biciklističke infrastrukture na području Općine Breznica koji se financira iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Ukupna vrijednost projekta iznosi 328.701,00 eura, a Općini Breznica odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 295.502,00 eura.

Projekt “Biciklistička infrastruktura na području Općine Breznica” uključuje projektiranje biciklističke infrastrukture u dužini od 31 km kojom će se stvoriti biciklistička povezanost Općine i susjednih naselja, a nakon projektiranja od 2023. do 2030. godine slijedi i izgradnja u skladu s mogućnostima financiranja uz pomoć bespovratnih potpora iz EU fondova. Planirana mreža biciklističke infrastrukture ovim projektom nastavlja se uz glavnu prometnicu na postojeću infrastrukturu te spaja sve točke Općine na kojima se odvija najveći promet. Trasa biciklističke infrastrukture na području Općine Breznica planira se izgraditi po fazama, a faze izgradnje biciklističke infrastrukture izvest će se prema definiranim dionicama trase. Biciklistička infrastruktura će biti podijeljena na 12 dionica koje će zajedno činiti povezanu cjelinu s već postojećom biciklističkom infrastrukturom te će doprinijeti zelenoj tranziciji smanjenjem zagađenja zraka, zdravijem životu stanovnika kao i povećanju broja biciklista, smanjenju broja motornih vozila, a samim time i povećanju sigurnosti svih sudionika u prometu.

Projektiranjem i izgradnjom prometne infrastrukture odgovara se na planove i ciljeve Europskog zelenog plana koji predviđa razvoj održivog prometa koji korisnicima stavlja na raspolaganje cjenovno pristupačnije, dostupnije, zdravije i čišće alternative trenutačnim navikama u pogledu mobilnosti. Razvoj biciklističke infrastrukture na području Općina Breznica povećat će sigurnost prometa na cestama, podići turističku ponudu na višu razinu, ali i utjecati na povećanje kvalitete života mještana Breznice te stvoriti uvjete za razvoj turizma i ostanak mladih.

Financira Europska unija - NextGenerationEU