Isplata energetskog dodatka umirovljenicima

Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata (tzv. energetski dodatak). Općina Breznica objavljuje dopis, letak i Tiskanicu za dostavu podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Iznos jednokratnog novčanog dodatka ovisiti će o visini mirovine, a pravo na dodatak imaju:

  • korisnici mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj za ožujak 2022. godine ne prelazi iznos od 4.000,00 kuna i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja;
  • korisnici mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva, ako im ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4.000,00 kuna;
  • korisnici mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu.

Korisnici mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva trebaju do 30. lipnja dostaviti HZMO-u dokaz o visini inozemne mirovine za ožujak 2022. godine i ispunjenu Tiskanicu za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na inozemnu mirovinu, na Tiskanici za dostavu podataka trebaju označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu i dostaviti je putem online obrasca, poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a.