FEAD projekt “Humanitarni paket za sjevernu Hrvatsku”

Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof započelo je u siječnju s 1. podjelom paketa hrane i higijene osiguranih kroz partnerstvo u FEAD projektu “Humanitarni paket za sjevernu Hrvatsku”. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec u partnerstvu s 8 društava Crvenog križa (Varaždin, Ivanec, Novi Marof, Koprivnica, Križevci, Đurđevac, Kutina, Petrinja) s područja četiriju županija.

Cilj projekta je ublažavanje siromaštva socijalno najpotrebitijih skupina, samaca i obitelji te unaprjeđenje kvalitete života kroz osiguranje paketa hrane i higijene, a osim navedenih aktivnosti provoditi će se provedbene mjere u području financijske pismenosti i upravljanja kućnim budžetom te primjena antibiotika kod liječenja djece. Projekt je započeo s provedbom 29. lipnja 2018. i traje 12 mjeseci, odobren je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade, a financiran je iz Fonda europske za najpotrebitije (FEAD). Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.079.889,49 kuna.

Tijekom siječnja i veljače ove godine kroz organizirane podjele u skladištu smještenom u Društvenom domu Ključ i podjele na terenu korisnicima projekta podijeljeno je ukupno 545 paketa hrane i higijene (4,5 t) ukupne vrijednosti 39.136,43 kune. Podjelom je obuhvaćeno 282 korisnika smještenih u 213 kućanstava od kojih je 125 s područja grada Novi Marof, 64 s područja grada Varaždinske Toplice, 34 s područja općine Visoko, 22 s područja općine Breznica, 21 s područja općine Breznički Hum i 16 s područja općine Ljubešćica.

Glavna kategorija korisnika projekta su korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Novi Marof, zatim samci, obitelji, samohrani roditelji, osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju i stariji od 65 ovisno o uvjetima definiranim kriterijima za odabir korisnika projekta. Tijekom ožujka očekuje se 2. isporuka paketa hrane i higijene i početak nove podjele prigodno uoči Uskrsa.